Natuurwijnen worden ook wel ‘vin naturel’, ‘vin nature’ (Frankrijk) of Vini Naturali (Italië) genoemd. Deze wijnen worden op een zo natuurlijk mogelijke manier geproduceerd zonder chemische middelen, bestrijdingsmiddelen of kunstmest.
Er wordt niets toegevoegd aan natuurwijnen zoals fabrieksgisten, suikers en melkzuren. Of andere schilweekmakers om meer kleur uit de schil te halen. Natuurwijnen worden niet gefilterd en niet geklaard. Er wordt weinig tot geen sulfiet gebruikt, een veelgebruikt conserveermiddel in de wijnindustrie dat levende organismen platlegt, zodat men niet kieskeurig hoeft te zijn met oogsten.
Er wordt zo min mogelijk ingegrepen tijdens de vinificatie of het proces van het wijn maken. De druif wordt de druif gelaten voor de beste expressie. Deze minimale interventie geldt overigens niet voor biologische wijnen.
Voor biodynamische wijnen gelden strengere regels dan voor biologische wijnen. Bij biodynamische natuurwijnen wordt geen gebruik gemaakt van in het laboratorium ontwikkelde gistculturen.
Biodynamische teelt is volledig gericht op het versterken van de weerstand van de plant en het bevorderen van het bodemleven en de biodiversiteit. Daardoor kweek je als wijnboer van natuurwijnen een sterke plant die bestand is tegen vrijwel alle weersomstandigheden.
Natuurwijnen leveren een ‘schone’ wijn op waarbij aandacht is voor de grond waarop de druiven verbouwd worden, de omgeving, de manier van oogsten (handgeplukt), en de consument die een wijn zonder toevoegingen drinkt. Door de zorg voor de aarde en een zo natuurlijk mogelijk proces van wijn maken worden natuurwijnen steeds populairder.